Er was eens een eekhoorn, Teun. Teun zoekt een mooie plek om te wonen. Een plek waar veel eten te vinden is, zodat hij een vrouwtje kan versieren en samen een gezin kan stichten. Tijdens zijn lange zoektocht stuit hij op een mooie plek, namelijk Landgoed Plattenberg in Maarn.

Lente

Dit landgoed is perfect bereikbaar, lekker groen, namelijk in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. En wat nog het belangrijkste is, heel veel bomen waar Teun eten vandaan kan halen. Vooral zijn grootste lekkernij is hier volop te krijgen: walnoten. Er staat een enorme walnotenboom in de tuin. Tot zijn grote plezier ziet hij naast de grote boom nog een kleine walnotenboom staan en verderop op het terrein zelfs een jong walnotenboompje. ‘Jammie Jammie, Jammie!’ denkt Teun, ‘hier kan ik jarenlang van blijven smullen.’

Er staan ook veel beuken met beukennootjes in de tuin, en eikenbomen, dus eten genoeg. Terwijl Teun verder rondkijkt, ziet hij dat er voldoende materiaal is om een mooi en zacht nest van te bouwen. En hij ziet dat deze plek, Landgoed Plattenberg, echt allure heeft, met een oude historie. En er staat een mooie, grote rododendrons die in het voorjaar geweldige bloemen geeft. Wat een heerlijke woonplek voor Teun waarmee hij kan pronken bij de vrouwtjes.

Zomer

Het is zomer en Teun bouwt een mooi nest in de vorm van een bol in de spar, heerlijk zacht met mos en daaromheen naalden ter bescherming. Dit nest is om de jongen groot te brengen, hier kunnen de vijanden moeilijk bij. Op een tak tegen de boom aan maakt hij een nest waarin hij kan slapen en rusten terwijl hij aan het werk is.

Herfst

Het is herfst en Teun is druk bezig om de wintervoorraad aan te leggen. Hij rent de hele dag op en neer in de walnotenboom en verstopt de voorraad in het gras, tussen de rododendrons in het bos. Hij wil van zijn favoriete noot het meeste begraven, zodat hij daarvan kan smullen in de winter. Daarna gaat hij pas de beukennootjes en de eikels verzamelen. Dit is een druk seizoen voor Teun.

Winter

De winter is de tijd van rust en naar binnen keren. Teun geniet nu volop van zijn warme nest en als het warm weer is, gebruikt hij zijn buitennest om lekker in de zon te liggen rusten. Teun weet nog veel plaatsen waar hij zijn voedsel begraven heeft. Het kost soms wat moeite als er sneeuw ligt of als de grond hard is van de vorst. Tussen de struiken lukt het altijd om wat voedsel uit te graven.

Samenwerking

Teun woont nu al een aantal jaar op Landgoed Plattenberg en hij zorgt door het begraven van de walnoten, eikels en beukennootjes voor nieuwe jonge boompjes. Hier ben ik als beheerder van het landgoed dankbaar voor. Als de bomen wat groter zijn, worden ze verplaatst op het landgoed om zo weer tot een grote volwassen boom te kunnen uitgroeien. Een fijne samenwerking tussen Teun, de bomen en mens. Dank je wel.