Help, we moeten toch nog langer thuis blijven werken. De paniek schiet een beetje in je lijf. Hoe ga je dat regelen met de (kleine) kinderen en je partner die ook meerdere dagen thuis moet werken? Je had gehoopt dat het na de vakantie wel over zou zijn, maar het ziet ernaar uit dat de touwtjes wat strakker worden aangetrokken en je voorlopig nog thuis moet blijven werken.

Voor de vakantie dacht je nog ‘het is toch maar tijdelijk, dus we houden het wel even vol’, maar nu het structureler gaat worden, is het verstandig om het een en ander aan te passen in huis, letterlijk en qua huisregels.

Praktische huisregels om ongestoord thuis te kunnen werken

 1. Werk vooral als de kinderen naar school zijn. Het is belangrijk dat je van de mentaliteit ‘negen tot vijf’ afstapt, je dient flexibeler met je tijd om te gaan.
 2. Heb je kleine kinderen en ze gaan naar buitenschoolse opvang, haal ze dan op aan het einde van de dag, zoals je vroeger ook deed.
 3. Heb je kinderen die op de middelbare school zitten en dus op verschillende tijden thuiskomen, stel een aantal regels op:
  • Maak een planning, zodat je weet hoe laat de kinderen thuis zijn.
  • Plan centraal een moment op de dag dat je volledige aandacht voor ze hebt, bijvoorbeeld om 16.00 met zijn allen in de keuken thee drinken en de dag doorspreken.
  • Of plan tijd per kind, zodat je de volledige aandacht kunt geven aan één kind.
 4. Maak een leuk ludiek ‘niet storen’ bord eventueel met je kinderen. Zet dit bord op je werkplek als je aan het werk bent en je niet gestoord wilt worden. Het is namelijk zo dat elk moment dat jij van je werk wordt gehouden, het weer 20 minuten duurt voordat je dezelfde focus en concentratie hebt die je had voordat je werd gestoord.
  Dit werkt trouwens ook heel goed als je in een kantoortuin werkt waar je continu gestoord wordt met vragen van collega’s. Ik heb hier ook mee gewerkt als ik zaken echt dringend moest afmaken of mijn volledige concentratie nodig had bij mijn werk en niet gestoord wilde worden. Het is even wennen voor iedereen, maar het werkt.
 5. Word je snel afgeleid door omgevingsgeluid, zet een koptelefoon op met muziek waarbij je je goed kan focussen.

Houd privé en zakelijk gescheiden

Ik merk zelf dat het voor mij belangrijk is dat ik werk en privé gescheiden kan houden. Ik heb een tijd mijn bedrijf aan huis gehad en doordat ik werd omringd met materialen van mijn bedrijf kreeg ik geen rust en kon ik moeilijk opladen thuis. Nu ik daar een duidelijkere scheiding in hebt, kan ik makkelijker de knop omzetten en heb ik thuis meer rust.

 • Kijk of het mogelijk is om een aparte werkplek te creëren in een andere kamer dan de huiskamer of je slaapkamer. Richt deze plek in met de spullen die jou inspireren in je werk. Bijvoorbeeld, mooie poster, edelstenen, fijne bureaulamp, goede stoel etc.
 • Zorg ervoor dat deze ruimte opgeruimd blijft, zodat je elke dag start met een opgeruimde werkplek. Dus voer de clean desk policy ook thuis door.

Wat te doen bij ruimtegebrek?

Heb je geen mogelijkheid om een aparte werkplek te creëren en ben je genoodzaakt om te werken in de woonkamer of slaapkamer? Kies dan liever voor de woonkamer of de keuken.

 • Maak een plank leeg in een kast die je dicht kan doen. Ruim aan het einde van de dag je laptop en je papieren op in deze kast. Laat dit niet slingeren op de tafel. Elke keer dat je je laptop ziet, ben je onbewust toch bezig met je werk.
 • Werk je aan de eettafel? Zorg er dan voor dat de eettafel er anders uitziet als je werkt en na het werken.
  • Bijvoorbeeld tijdens het werken zet je de fruitmand, bos bloemen, tijdschriften etc. op een andere plek in de woonkamer/keuken. Hierdoor word je ook minder afgeleid als een van je huisgenoten een stuk fruit pakt.
  • Zet kantoorbenodigdheden (zoals pennenbakje, perforator, bureaulamp, multomappen) neer op de tafel, zodat de eettafel er meer uitziet als je bureau.
  • Ruim na het werken je eettafel op en zet alles wat met werk te maken heeft op de plank(en) die je in de kast hebt vrijgemaakt.
   Zet de fruitschaal en eventueel de bos bloemen, tijdschriften etc. weer op de eettafel, zodat de eettafel er weer uitziet als jullie eettafel.

Rustig thuis werken

Hang de planning en de nieuwe regels omtrent thuiswerken duidelijk in het zicht zodat iedereen ze kan zien.
Al deze tips zorgen écht voor rust bij jezelf en bij je partner en kinderen.