Als ‘duizendpoot’ ben ik gewend om alles zelf te doen. Zowel zakelijk als ook privé. Aan de ene kant is het erg fijn dat ik veel zelf kan, aan de andere kant is het ook mijn valkuil, omdat ik niet snel hulp vraag, zelfs als dat nodig is. Het afgelopen jaar heeft een aantal mensen mij aangeraden om een team om mij heen te bouwen, vooral zakelijk. Ik ben al jaren niet op vakantie geweest en ik werkte vaak door als ik toch een weekje weg was.
Nu ik een team om mij heen heb, zie ik ineens de mogelijkheid om volgend jaar drie weken lang een mooie reis te gaan maken. Ook als ik ziek ben, kunnen de zaken gewoon doorgaan, dat vind ik een hele geruststelling. Het belangrijkste is dat ik meer tijd kan besteden aan mijn klanten en de visie van mijn bedrijven. Ook geeft het mij innerlijke rust en is het  fijn om met een team te werken en niet alles alleen te doen.

Hoe ziet mijn team eruit?

Boekhoudster

Ik heb een enorme klik met mijn boekhoudster en kan snel met haar schakelen. Alles is nu digitaal en ik kan bijna per minuut zien hoe ik ervoor sta. Voor mij is het echt een voorwaarde dat ik digitaal toegang heb tot de boekhouding, zodat ik meteen mijn business kan bijsturen.

Personal Assistant

Dit was wel een drempel voor mij. Ik vond het heel decadent en kan het werk ook zelf doen. Toch merk ik dat met twee uurtjes in de week die ze voor mij werkt al wordt ontzorgd en ik meer tijd heb voor andere zaken die anders bleven liggen. Ook is het fijn dat zij met me meedenkt.

Klusjesman 

Op het Landgoed Plattenberg staan twee oude panden, de villa en koetshuis, waar geregeld kleine klusjes zijn. Dan is het fijn, zeker in deze tijd, dat ik snel iemand kan bellen die mij kan helpen. Ook kan hij de calamiteitendienst overnemen als ik met vakantie ben of ziek ben.

Businesscoach of adviseur

Het is fijn om met iemand te sparren over de business en om zo ook weer nieuwe mogelijkheden te zien en hoe zaken eventueel anders aangepakt kunnen worden.

Schrijfcoach 

Ik ben lid van Blogzinnig, een hele leuke groep met vrouwelijke ondernemers die bloggen over hun eigen expertise. Het is voor mij een stok achter de deur om elke week een blog te schrijven. Wat ik heel fijn vind is dat mijn teksten door mijn schrijfcoach taaltechnisch worden gecorrigeerd. Aangezien ik een vorm van dyslexie heb, durfde ik het niet aan om te gaan bloggen. Ik merk nu dat ik er steeds meer in groei. Ik heb meer zelfvertrouwen om te schrijven.

Persoonlijke coach

Ik heb een hele goede persoonlijke coach, waarmee ik kan sparren over de uitdagingen waar ik zowel privé als zakelijk tegenaan loop. Zij is mijn luisterend oor en geeft mij goede oefeningen, zodat bepaalde patronen helder worden en ik deze kan omvormen tot patronen die voor mij werken in plaats van dat ze me tegenhouden.

Schoonmaakster privé

Sinds kort heb ik twee uur in de twee weken een schoonmaakster thuis. Het is toch wel heel fijn dat, als ik dan thuiskom, het huis schoon is. Ook zorgt het ervoor dat als ze komt, ik mijn huis opgeruimd moet hebben. Het is een stok achter de deur om een opgeruimd huis te houden. Het geeft me meer rust en ruimte om andere en leuke dingen te doen.

Jezelf een team gunnen

Ik had nooit gedacht dit ik zo’n groot team om me heen zou creëren en vooral dat ik het mezelf gun. Mijn gedachten waren steeds: het kost alleen maar geld. Ik merk nu dat het mij tijd en geld oplevert. Ik zie en ervaar echt de meerwaarde ervan.

5 Tips om een team om je heen bouwen

  • Zet eens op een rijtje wat je allemaal zelf doet. Levert dit direct meer klanten of omzet op, of kost het je veel tijd die je liever aan je klanten besteedt?
  • Wat zijn de werkzaamheden die je met plezier doet?
  • Wat zijn de werkzaamheden die je niet met plezier doet? Deze zijn belangrijk om dan uit te besteden.
  • Als je bovenstaande op een rijtje hebt, weet je wat je kunt uitbesteden. Je hoeft niet alles meteen uit te besteden, dit kan ook stap voor stap. Als eerste heb ik hetgeen uitbesteed wat ik echt niet leuk vond. Bepaalde werkzaamheden kun je ook uitbesteden voor een paar uurtjes in de week of per maand.
  • Oriënteer je goed. Vraag rond bij andere ondernemers met wie zij samenwerken. Voel met wie jij een klik hebt en waar je goed mee kan sparren.

Heb je vragen, dan kun je contact met me opnemen.