Een ree als ‘huisdier’

Is het omdat we vroeger 2 jaar een ree als ‘huisdier’ hebben gehad?
De ree is geboren op deze plek, is hier opgegroeid tot volwassen man of vrouw. We zijn er nooit achtergekomen of het een mannetje of een vrouwtje was. Elke ochtend was het weer een feestje om de ree te zien. De ree bleef een wild dier, had voldoende eten in onze tuin en was een onderdeel geworden van ons leven. Elke dag de ree observeren vanaf het balkon, met de verrekijker turen of we zijn klokkenspel konden zien of niet. Ineens was daar een tweede ree. Deze was brutaler en at zelf de bloemen uit de potten die tegen het huis stonden. Wat een kadootje, twee reeën in je eigen tuin. Na een half jaar zijn ze samen de wijde wereld ingegaan. Heel af en toe kwam er eentje nog wel eens terug.

De eekhoorns en de walnotenbomen

Zijn het de eekhoorns die achter elkaar rennen door de bomen heen?
Als jonge nieuwsgierige dieren dartelen ze achter elkaar, het is een genot om dit tafereel te zien. Als ze mij in het vizier hebben, dan stoppen ze met hun spel, ze volgen mij met hun blik en soms lopen ze een klein stukje mee. Ze pikken de walnoten uit de boom als deze rijp zijn. We vinden in de tuin tussen de struiken nu her en der jonge walnotenbomen die daar spontaan zijn ontstaan. Eén van deze bomen is verplaatst naar een plek waar we een zieke oude walnoot hebben moeten kappen. Start van een nieuw groeimoment.

De bloemen van de hulst

Is het de verwondering die ik dit voorjaar had toen ik na al die jaren de bloemen van de hulst ontdekte?
De hulst stond er al voordat wij er kwamen en nog nooit waren de bloemen me opgevallen. Deze lente werd mijn neus geprikkeld door een heerlijke zoete geur. Als ik het pad afliep, kreeg ik af en toe een walm van die heerlijke geur in mijn neus. Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat het de bloemen waren van de hulst. Wauw wat zijn dat mooie, tere, witte bloemen die worden beschermd door de stekelige bladeren van de hulst. Wist je dat de hulst onder aan zijn stam de stekelige bladeren heeft, terwijl de bladeren boven aan de struik ronder zijn? Dat heeft met zijn bescherming te maken; onderaan de struik is de kans groter op een aanval van bijvoorbeeld reeën. Bovenin de struik heeft hij geen bescherming nodig, want de vogels eten de bladeren niet.

Mijn kindjes uit het nest

Zijn het de verschillende vogels die broeden in de bomen en onder de dakpannen van mijn atelier?
Elke zomer hoop ik dat er weer een nestje met jonge vogeltjes onder de dakpannen komt. Als ik dan aan het werk ben in het atelier, geniet ik van het gekwetter van de kleintjes en het af- en aanvliegen van de ouders. De kleine vogeltjes zijn dan tijdelijk ook mijn kindjes. Als de kleintjes uitvliegen, dan zwaai ik mijn kindertjes uit en wens ze een goed leven.

De havik, de spechten of het roodborstje?

Is het de havik die hier rondvliegt, die al een paar van mijn kippen heeft gepakt? Zijn het de spechten die hun jongen grootbrengen? Of is het mijn kleine vriend, het roodborstje? Elke dag komt hij even gedag zeggen en soms loopt hij door mijn benen heen als ik even op de bank zit. Het voelt als quality time samen, zo bijzonder dat ik word gedoogd in zijn territorium.

Zo kan ik nog wel door blijven schrijven waarom ik van deze plek, De Plattenberg, houd. Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik deel mag uitmaken van de geschiedenis van deze plek en dat ik de mogelijkheid heb om deze plek te mogen beheren.